Nieuwsbrief PvdA lelystad
logo lelystad
Nieuwsbrief 15 juli 2007
ik wil me afmelden
Nieuwsbrief juli 2007
Nieuwsbrief juli 2007

Het zomerreces is begonnen, de vakantie staat voor de deur. Dit keer zoals vooraf aangekondigd geen uitgebreide REL, maar een compacte nieuwsbrief met de highlights van afgelopen maanden en een korte vooruitblik op de komende maanden.

De fractie en het bestuur wenst u fijne zomermaanden toe.

PvdA Flevoland maakt kennis met EU
29 maart 2007

Flevolandse PvdA leden bezochten woensdag 28 maart het Europarlement in Brussel. Op het programma stond een ontmoeting met PvdA Europarlementariërs Edith Mastenbroek en Thijs Berman en het bijwonen van de plenaire vergadering op de publieke tribune. 
28 maart  bespraken de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de voorzitter van de Commissie José Manuel Barroso de Verklaring van Berlijn met de Parlementsleden.

PvdA 'overhandigt' tramrails aan Swol.

13 april 2007

Bij de viering van het 25 jarig jubileum van de SWOL vroeg men om giften voor het verkeersplein(scootmobielbaan). De PvdA heeft in samenwerking met het GVB Amsterdam een tramrails als gift toegezegd. Als toepasselijk vervolg op het door de PvdA bij de behandeling van de najaarsnota op 9 november 2006 opnieuw ter honorering ingebrachte voorstel om een bijdrage van de Gemeente Lelystad toe te kennen voor het realiseren van een scootmobielbaan. Passend in de doelstelling:’vergroten van de participatie van minder valide en ouderen’.  Deze tramrails is woensdag 11 april jl  ‘overhandigd’ en als aftrap gebruikt voor de aanleg van dit verkeersplein (scootmobielbaan).

Afscheid Tjeerd van der Zwan
23 april 2007

Na 9 jaren wethouder en 8 jaren raadslid te zijn geweest heeft Tjeerd van der Zwan Lelystad verlaten. Onder grote belangstelling werd vrijdagmiddag 20 april jl. tijdens een buitengewone openbare vergadering afscheid van hem genomen.

Tjeerd kreeg de zilveren erepenning van de stad uitgereikt. Het is een eerbetoon dat zelden wordt uitgereikt. Vanaf 11 mei jl is hij burgemeester van de gemeente Achtkarspelen.

Dag van de Arbeid rozen actie
1 mei 2007

Op 1 mei vond de traditionele rozenactie plaats. Zoals elk jaar kregen zo’n 60 leden van 65 jaar en ouder een roos thuis bezorgd door fractie- en bestuursleden. Uit verschillende reacties blijkt dat deze actie door onze leden op prijs wordt gesteld.

Kranslegging dodenherdenking
4 mei 2007

Op 4 mei vond de kranslegging bij het monument ter gelegenheid van de jaarlijkse herdenking van slachtoffers die vielen tijdens oorlogsgeweld. Een delegatie vanuit het bestuur legde namens PvdA Lelystad een krans.

Jop Fackeldey geïnstalleerd als wethouder

10 mei 2007

Tijdens de raadsvergadering van 10 mei jl. is Jop Fackeldey door de fractie van de PvdA voorgedragen aan de gemeenteraad als opvolger van Tjeerd van der Zwan.
Jop Fackeldey is al vanaf 1989 maatschappelijk actief in Lelystad. In eerste instantie werkend voor de Stichting IVIO, vervolgens als zelfstandig bedrijfs- en opleidingskundige. Hij vervulde in die functie tal van opdrachten voor diverse gemeenten en publiek/private instellingen. De laatste jaren in toenemende mate gericht op ruimtelijk en economisch beleid. Evenals zijn voorganger heeft hij een eigen website http://www.jopfackeldey.pvda.nl/

PvdA wil Lelystadse Jongerenraad

24 mei 2007

Bahreddine Belhaj heeft namens de fractie van de PvdA 12 juni een initiatiefvoorstel om te komen tot de oprichting van een Lelystadse Jongeren Raad (LJR) ingediend. Het voorstel is na een uitgebreide discussie aangenomen.
De notitie tot oprichting van een Lelystadse Jongerenraad is getekend door 11 kandidaat lid organisaties: Leerlingenraad Scholengemeenschap Lelystad (SGL), Leerlingenraad Scholengemeenschap de Arcus, St. 3D, Jongerenraad El Imaan moskee, Zusterraad El Imaan moskee, Tennisvereniging LTVL, St. Turkse jongeren Lelystad, St. Underground, Wijkjongerenraad Waterwijks Young Generation, vriendengroep de Skatebaan i.o. en Jonge Socialisten Lelystad.

Uitleg Voorjaarsnota 2007

30 juni 2007

28 juni jl is door de gemeenteraad de Voorjaarsnota 2007 'Koers houden' vastgesteld.

Zaterdag 30 juni hebben raadsleden van de PvdA Lelystad op het Stadhuisplein de behaalde resultaten van de afgelopen maanden aan de hand van een 10 puntenlijst met de inwoners van Lelystad besproken.

10 resultaten in de afgelopen maanden
• Hoger beroepsonderwijs in Lelystad
• Lelystad Millenniumgemeente
• Start jongerenraad
• Wijkadoptieplan
• Verbeterplan gemeentelijke dienstverlening
• Jeugdbeleid: Lelystad meest kindvriendelijke gemeente in Flevoland
• Voorjaarsnota akkoord ondanks verzet VVD
• Eerste multifunctionele accommodatie (MFA)
• Iedereen enthousiast over het nieuwe theater
• Nieuw evenementencentrum aan de kust

Bezoek minister Vogelaar aan Waterwijk
1 september 2007

De PvdA Lelystad ontvangt op 1 september a.s. Ella Vogelaar, minister van Wonen, Wijken en Integratie, tijdens het wijkfeest in de Waterwijk. Thema van het wijkfeest is ‘Samenleving en Cultuur’. Sinds 1 september 2006 hebben acht raadsleden van de PvdA Lelystad de acht wijken van Lelystad geadopteerd. Omdat het wijkfeest in de Waterwijk precies 1 jaar later is heeft adoptieraadslid van de Waterwijk/Landerijen Jos d’Arnaud gemeend iets bijzonders te moeten doen. In overleg met de wijkraad is besloten om minister Vogelaar uit te nodigen.

Weblog fractie en adoptieraadsleden

De fractie van de PvdA Lelystad is op www.lelystad.pvda.nl een fractieweblog en een adoptieweblog gestart. Op het fractiewebblog vertellen alle 11 fractieleden over hun raadswerk en doen zij melding van actuele politieke onderwerpen. Op het adoptieweblog vertellen de 8 adoptieraadsleden over hun ervaringen in de wijk. Ook bestaat de mogelijk om via de website te reageren op de artikelen of de fractieleden een email te sturen.

Wijkindeling adoptieraadsleden

Kustwijk Emiel van der Herberg
De Bolder Bahreddine Belhaj
De Botter Els Middelkoop
Lelystad Haven Arnoud Meijering
Zuiderzeewijk Judy Rommy
Boswijk Rieks Doornbos
Atolwijk Moestafa El Mhassani
Waterwijk/Landerijen  os d’Arnaud        

Thema ledenvergadering 22 oktober a.s.

Het bestuur is voornemens het thema van de najaarsledenvergadering te wijden aan het rapport “De scherven opgeveegd” van de commissie Vreeman. Hierin een uitgebreide analyse over de mislukte campagnes, de verloren verkiezingen en 10 ‘opdrachten’ aan de partij. Om een breed draagvlak te creëren heeft het bestuur een leesgroepje samengesteld, van Lelystadse leden met verschillende achtergrond en leeftijd, om de discussie voor te bereiden. Zij hebben de opdracht mee gekregen het rapport te bestuderen en te kijken hoe de aanbevelingen in het rapport kunnen worden vertaald naar lokaal niveau. Een gezamenlijke notitie zal als uitgangspunt dienen voor de discussie op 22 oktober a.s.

ROL

In de afgelopen bijeenkomsten hebben we uitvoerig stilgestaan bij het reilen en zeilen van de Partij van de Arbeid. Dat resulteerde in het versturen van een brief naar de fractievoorzitter van onze partij in de Tweede Kamer en naar onze fractie in de Provinciale Staten. Het is wel heel teleurstellend als beiden geen enkele reactie geven. Het lijkt erop dat niet iedereen in de partij communicatie met leden op prijs stelt.

Dat kan beslist niet gezegd worden van onze wethouder Willem de Jager. Hij was in onze junibijeenkomst te gast en kon ons veel vertellen over hoe het volgens hem in de stad er aan toe gaat. En dat leidde weer tot heel geanimeerde gesprekken.

In de bijeenkomst van juli is het verzoek van de Regionale Adviesgroep Ouderen Flevoland aan de ROL besproken: wil de ROL de RAOF voeden met ideeën over ouderenbeleid? Hoewel de ROL geen ouderengroep is en over alle actuele onderwerpen praat, hebben we toegezegd de RAOF graag van advies te dienen. In de ROL zitten tenslotte nogal wat mensen die je als ervaringsdeskundigen kunt betitelen.

Maar laat het volstrekt duidelijk zijn: de ROL heet niet voor niets Rode Ochtendpolitiek Lelystad, en het rode vuur is bij lange na niet gedoofd, integendeel, zo nu en dan laait het vuur hoog op.

Aan een vakantiestop doen we niet, de eerstvolgende bijeenkomst is op woensdag 9 augustus om 10.00 uur in de Krakeling. U bent welkom!

Fractie actief de zomer in!

Via onze periodieke marktkraam op het stadhuisplein, informeerden we onze kiezers over de resultaten in de afgelopen maanden. Verder kon je er al via de websites kennis van nemen.

Het college realiseert veel zaken die dominant in het verkiezingsprogramma van de PvdA stonden. Denk maar aan het realiseren van een vestiging voor hoger beroepsonderwijs in Lelystad en de voor de revitalisering van de bestaande wijken zo belangrijke multifunctionele accommodaties. Over maar liefst twee MFA’s (Lelystad-haven en Atol-Plaza) konden wij de afgelopen weken besluiten nemen.

En de fractie: die begeleidt dat proces positief kritisch en stelt met succes aanvullend beleid voor. Zo kon dankzij onze initiatieven de Lelystadse Jongerenraad in een betere vorm een nieuwe start maken en is inmiddels besloten dat Lelystad Millenniumgemeente wordt. Zo verplichten wij ons bij te dragen aan een samenleving waar de middelen beter verdeeld worden en gekozen wordt voor duurzaamheid en verantwoord milieubeleid.

En…voor na de vakantie staan er al weer belangrijke punten op onze agenda. Eerst natuurlijk het bezoek van minister Vogelaar: ons wijkadoptieplan is landelijk zo uniek dat ze daarvoor speciaal naar Lelystad zal komen en daarbij ook het wijkfeest in de Waterwijk zal openen.

Dan zal in de raad na de vakantie het personeelsbeleid van de gemeente aan de orde komen. Wij hebben van het college geëist dat het er komt, om zo wat breder over de kwaliteit van dienstverlening te kunnen praten, dan alleen maar iedere raadsvergadering weer vast te stellen wat er mis gaat op dit punt. Belangrijk voor het personeel dat recht heeft op goed beleid, maar ook belangrijk voor ons allemaal, die recht hebben op optimale dienstverlening.

Verantwoording wethoudersbenoeming

Hierbij leg ik verantwoording af over de gevolgde procedure na het ontstaan van de wethoudersvacature door het vertrek van Tjeerd van der Zwan. Net zoals bij de collegevorming is de PvdA fractie verantwoordelijk voor de voordracht van wethouders. Maar vanuit het belang van een goede en zorgvuldige procedure heeft de fractievoorzitter gedurende de hele procedure het afdelingsbestuur geïnformeerd over de genomen stappen en zonodig overleg gevoerd met bestuur/afdelingsvoorzitter.

Bij de start van de procedure is vanuit de fractie een selectiecommissie van drie personen gevormd, die de concept profielschets heeft samengesteld, de selectieprocedure ontworpen heeft en na goedkeuring van de procesafspraken door de fractie de selectiegesprekken gevoerd heeft.

Kenmerkend in de profielschets was naast de gebruikelijke zaken, dat deze keer ook met nadruk is gezocht naar een kandidaat met ervaring/kennis en affiniteit met de portefeuille die beschikbaar kwam. De fractie vond dat van groot belang gezien de voor de PvdA zo belangrijke inhoud van de beschikbare portefeuille en gezien de korte inwerktijd bij tussentijdse vacature.

Bij de inventarisatie van kandidaten is gezocht naar potentiële kandidaten zoals bekend uit de kandidaatstellingsronde van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen en naar eventuele kandidaten uit de huidige fractie. Uiteindelijk heeft de selectiecommissie gesprekken gevoerd met twee kandidaten. Dit leidde tot een unanieme voordracht van Jop Fackeldey als te benoemen wethouder. De fractie heeft deze voordracht unaniem overgenomen en Jop als kandidaat aan de gemeenteraad voorgesteld. Hij werd door de raad met zeer grote meerderheid tot wethouder benoemd.

Uiteraard geef ik in deze verantwoording om privacy redenen geen verdere persoonlijke informatie. Mocht u over de gevolgde procedure nog aanvullende vragen hebben, dan kunt u daarover uiteraard contact met mij opnemen.

Henk Soomers


0 naar boven
Agenda