PvdA lelystad LELYSTAD

PVDA - lelystad - Open en transparant - even wennen

Open en transparant - even wennen

Gisteren maakten we bekend dat wij aan 'twitteren' doen. Drie PvdA raadsleden zetten zo nu en dan, ook tijdens de raadsvergadering, een kort commentariƫrend berichtje op internet. Nu wordt gesuggereerd dat wij hiermee ons raadswerk zouden verzaken.

Maar dat is onzin natuurlijk. De wet zegt dat raadsleden volksvertegenwoordigers moeten zijn, maar schrijft niet voor hoe dat dan moet. Wij blijven zoeken naar nieuwe manieren om te informeren over wat wij doen en wat er speelt. Maar vooral ook om reacties te ontlokken, om in gesprek te komen met wie er maar interesse heeft of wie ons maar wil adviseren. Overigens wel altijd open en transparant! Er zijn al genoeg partijen die hun website gebruiken als eenrichtings propaganda instrument. Of die 'hyves' oprichten waar alleen goedgekeurde leden op mogen kijken. Dat mag, prima, maar aan dat soort oude politiek doen wij maar liever niet.

Het is trouwens helemaal niet zo dat de Lelystadse PvdA een primeur heeft met twitterende raadsleden. Velen gingen ons voor, inclusief bijvoorbeeld vele volksvertegenwoordigers van Groen Links. Alleen in Lelystad is de PvdA de eerste, dat valt niet te ontkennen.

Van collega raadslid Jeroen Kok kwam de reactie "Ik moet vaak het woord voeren; daar word ik ook voor betaald." Natuurlijk, waar, daar worden wij ook voor betaald. En we proberen dat ook met verve te doen, voor zover de relatief beperkte spreektijd van PvdA raadsleden daar de kans voor biedt. Maar als het alleen om die paar minuten woordvoeren per maand zou gaan, ontvangen raadsleden wel een heel riante vergoeding. Wij proberen daar toch wat meer voor te doen. Alle raadsleden die ik ken doen er gelukkig meer voor.

Is de PvdA dan ineens alleen een soort internetpartij geworden? Nee hoor. Onze raadsleden zijn op vele fronten actief in onze maatschappij. Onze raadsleden schrijven zo nu en dan een informerend artikeltje op de website, waar eenieder vervolgens publiekelijk op kan reageren. Onze raadsleden leggen hun oor te luisteren in de wijken. Onze raadsleden staan iedere maand op het Stadhuisplein om in gesprek te gaan met inwoners. En ja, sommige PvdA raadsleden twitteren.

Emiel van der Herberg